23. april 2013

Endelig slutt på vinteren - det året det var så bratt (og vannet frøs!)

Bokfink hann (Fringilla coelebs)

Endelig er det slutt på vinteren!
Det blir rett og slett himmelsk. 

I løpet av de seneste dagene er det skjedd store og gledelige endringer, 
med forvandling fra store sne-og isdekkede flater av plen, til fullstendig bart.
Noe grønt i form av museører på trærne er fortsatt ikke i sikte (se et bilde fra ifjor i høyre kolonne!).
Inntil for et par uker siden, har jeg sett folk gå på den islagt fjorden - vågale folk!
Nå er all fjordisen borte, den forsvant på et blunk med regnværet for noen få dager siden.
Idag var fjorden grønnaktig, med ganske mye bølger, et spennende og anderledes syn.
For omtrent en uke siden begynte bokfinkene å lande utenfor våre vinduer. 
Linerler har trippet omkring i nabolaget siden før helgen, ihvertfall fra fredag 19. april.
En kjernebiter kom på årets første - observerte - besøk til oss mandag 22. april.
Blåveisen dukket frem i den relativt skyggefulle øvre del av haven samme helg.
Årets første hvitveis ble oppdaget i vår luneste krok søndag kveld den 21. april.
Maurtuen har vært full av liv helt siden mars (se oppdatering om maurene våre i høyre kolonne)
 

Kanskje vi etterhvert også kan satse på å få tilbake vannet vårt igjen...
Vi har hatt frosne vannrør i flere måneder,
fra siste uke av januar!
Heldigvis lot den gamle brønnen seg starte opp etter de tre første fortvilede ukene. Brønnen har ikke vært i gang, det tiåret vi har bodd her, "fåglarna vet" hvor lang tid i det hele tatt. Med brønnvann var vi nesten modernisert - ihvertfall så mye som frem til 1800-tallet, hjemme hos oss, selv om vi bare våget å utnytte brønnvannet til utvortes bruk og maskinvask. Hver gang vi planlegger litt ekstra bruk fra kranen, må vi fortsatt huske å skru pumpen på (betinger en tur ned i kjelleren, hver gang). Det er i hvertfall sikkert at vi har fått skjerpet bevissthet om vannressurser, det er rett og slett nesten utrolig hvor mye man normalt behøver og vanligvis bruker vann til, i en norsk hverdag...
I perioden fra januar til dags dato har vi altså levd på gammelmåten, sett i forhold til normalen på våre breddegrader; bøttevis med sne er smeltet fra haven, mens vann i dunker er hentet langveisfra og dertil båret en lang, bratt og glatt vei opp til huset vårt (vi har ikke kjørevei frem til døren, men et tilnærmet geitetråkk i bratt oppoverbakke). Det går med vannvittige lass med vann til svært nøysomt forbruk for en husholdning på fem, en vanlig norsk barnefamilie. Tilmålte og håndbårne vanndråper rasjonert til klesvask, drikke, matlaging, kroppsvask, hårvask, tannpuss, oppvask, nødtørftig plantevanning, brillepuss, vask etter småbarns veltede melkeglass etc etc.
I de mest desperate ukene, da mor smeltet bøttevis med sne, til små og store i vårt hus oppfordret jeg til å gjøre håndvasking over toalettskålen, for å få nyttet hver vanndråpe maksimalt (det var jo heller ikke vann til å trekke ned med) og ihvertfall ikke tette avløpet med toalettpapir! Gjennom de mest trøblete ukene, uten tilgang til en eneste vanndråpe fra husets kraner, kom ironisk nok også sesongens omgangssyker på toppen av det hele, fordelt over tid og dels samtidig. Heldigvis fikk vi gjenopplivet en gammel brønn etter den utfordringen (da en frisk kjørte til jobb om nettene for å få vasket sengetøy, klær, hår og kropp) noen uker etter første forsøk på opptining av rør med rørlegger full dag. Vanntrøbbelet begynte da det var kommet nysne, og godt var det. Med skare på sneen etter noe tid, ble det adskillig større utfordringer å hente inn sne til smelting. Med noe brønnvann tilkoblet kranene ble livet litt ørlittegranne enklere for oss, det var som en tidsreise fremover i tid, faktisk helt til 18-1900-tallet syntes vi voksne. For en oppfinnelse og for et fremskritt, selv om brønnvannet var tvilsomt til drikke og tannpuss...
Et oppløftende resultat etter vannprøvetaking sendt postveien til et spesialistlaboratorium, friskemeldte brønnvannet så sent som for et par uker siden, selv om prøveresultatet må tolkes med noe forbehold om tilfeldige variasjoner avhengig av tilsig, rør, vær og føreforhold... Nå har vi likevel innlagt vann til alt fra vaskemaskin og oppvaskmaskin, et halvfullt badekar, gulvvask, inneplantevanning, matlagning, drikke, tannpuss uten kokt vann... Bare en ørliten praktisk detalj gjenstår før vi kan ende vår tidsreise tilbake til norsk 2000-tall, uten å måtte klatre og smyge oss innimellom klesvask og diverse i kjelleren for å slå på brønnpumpe og beregne hvert ekstra lille forbruk til slikt som gårsdagens hårvask... (da jeg ble stående med håret fullt av sjamposkum og bare fikk en spinkel vannstråle fra kranen)  
Det var det året det var så bratt, var det ikke slik det ble sunget?

***
Spring is finally here!
Early spring flowers start to appear in our garden, 
as well as birds returning back from their winter vacation more south.
The snow covered our garden until recently, only some days ago.
Ice covered the fiord until last week, 
there were people out walking on the fiord ice until 2-3 weeks ago.

A very difficult and challenging winter is soon finally over.
Our water pipes went frozen this winter and they were not possible to warm up,
since January we have been melting snow and carrying water to our household.
After a while we managed to get a provisional solution
by restoring an old well in our garden.
Now we feel that we are at almost back to the modern times,
although not yet to a usual modern life.
 Indeed we have realized the importance of water resourses in our world. 

I link this blog post to Outdoor Wednesday & Himmelsk & Skywatch Friday
& Saturday show off & NF Winged & Thursday's inspiration

Names of the bird above - in some languages:
Deutsch: Buchfink · English: Chaffinch · Español: Pinzón vulgar · Français: Pinson des arbres · Lietuvių: Kikilis · Polski: Zięba · Português: Tentilhão · Türkçe: Bayağı ispinoz ·

13 kommentarer:

 1. Huff da det er som du sier ikke før en er uten vann en oppdager hvor mye en bruker i løpet av en dag. Godt at dere hadde en brønn å ty til :-)
  Håper det tiner om ikke så lenge.
  Lykke til :-)

  SvarSlett
 2. What a sweet and colourful beauty!!!

  SvarSlett
 3. Oj... Det høres ut som den vinteren det var så bratt om ikke annet. Litt av en utfordring i hverdagen. Man kan nok få noen tanker da om hvor enkelt vi egentlig har det i dag og om alt vi tar for gitt.
  Så deilig at våren endelig kommer nå og tiner alt som har frosset i vinter. Det er alltid et godt tegn når trekkfuglene dukker opp.
  Det er et nydelig bilde av bokfink du viser.
  Ønsker deg en varm og god uke med masse tinevær.

  SvarSlett
 4. Vannavhengigheten er stor, det er det ingen tvil om. Og det er lenge siden januar. Lykke til med vårens vannledningsinnsatser!
  Vannløshet er for meg et hyttefenomen. Selv der, hvor normalen er kaldt vann i en spring på kjøkkenet, er helger med snehenting en slags "belastning". Og da kan vi jo bare utsette mange av vannbehovene til vi kommer hjem. Så jeg er imonert over hvordan du setter dette inn et et historisk perspektiv, snakker pent og rolig om det. Jeg er redd jeg ville hatt behov for mange slags spesialtegn!

  SvarSlett
 5. Sorry old man winter has not been kind to you. Thankful we do not have that problem in Texas.

  SvarSlett
 6. Uff, det må ha være trasig uten vann! Godt at vinteren endelig er slutt da. Herlig smak av vår på bildet ditt. Ønsker deg fortsatt en fin kveld!

  SvarSlett
 7. Beautiful, it is time for spring.

  SvarSlett
 8. It's surprising the cultural differences there are in the world. I'm glad spring has arrived for you.

  SvarSlett
 9. I can well imagine that spring must be especially welcome to you this year! Living without running water is a trial - you must be very hardy to have endured a winter without it!

  SvarSlett
 10. Synes vinteren har vært hard, jeg, men dette...

  SvarSlett
 11. Hello Monique
  Thank you for visiting my blog and leaving your comment!
  I've just spent a while reading your posts and admiring your wonderful photography.
  What a joy for you to welcome the arrival of the Chaffinch - signalling the arrival of Spring in Norway!
  I'm amazed at how you all coped without water flowing from the taps, you will be so happy the ice has melted at last!

  I loved hearing about your semester spent in Rome when you were a young girl - what an experience. Rome is one of my favourite places to visit, with the seven hills and amazing architecture.
  I hope you will come and visit me again, I live in New Zealand, a long, long way from Norway - but with just a click of my computer mouse I can visit you!
  Shane ♥

  SvarSlett
 12. Oi - godt det snart er sommer og at vannet kommer tilbake. Dette var nok utfordrende vinter!

  Anne

  SvarSlett

*** TAKK for hyggelige hilsener og konstruktive tilbakemeldinger!
*** THANK YOU FOR VISTING MY BLOG & GIVING A COMMENT!

STIKKORD/Tema i bloggen (klikkbare lenker) ******* LABELS / topics (links)

have (GARDEN) vår (SPRINGTIME) blomster (FLOWERS) vær (WEATHER) utsikt (VIEW) himmel (SKY) Himmelsk hagegjester (GARDEN GUESTS) sommer (SUMMERTIME) eksotiske innslag utfordringer Skywatch/Skywatch Friday historie trær (trees) barn vinter hageplanlegging alvor fugler (BIRDS) høst (AUTUMN) foto konkurranse Saturday Show Off Oslo musikk og sang himmel is / frost løkblomster mandagstema roser advent grønt nyanskaffelser rosa skog (FOREST) tulipaner hvitt jul (CHRISTMAS) plantetid rhododendron barndom fredet/verneverdig (PROTECTED) nyheter (NEWS) blått busker dyr (ANIMALS) ekorn (squirrels) frost kunst ønskelisten Magnolia X-faktor blomsterutgaven gult makrofoto fotokalender 2011 papegøyetulipan (PARROT TULIP) stauder (PERENNIALS) 22. juli 2011 Our World Thuesday; Weekend flowers Outdoor Wednesday Pink Saturday bok Coronapandemi/hjemmekontor/hjemmeskole Kjernebiter astronomi bær dyrespor film juleforberedelser oransje 17. mai Ein Stück Himmel flaggermus (BATS) illustrasjon kulturlandskap/natur pioner sommerfugl syrinhortensia (Hydrangea) tåke (FOG) viltvoksende viltvoksende/markblomster Dompap World Bird Wednesday insekter katter klima markdekker middelalder månen (MOON) nisser (GNOMS) nyttår Black knight Frittilaria Kjøttmeis Månedens monochrome Nature notes Our World Tuesday; Weekend flowers Roma Trost/Stær akeleie bille gull påske (EASTER) rødt Birkebeinere Bornholm Cottage garden party Gråsisik Gulspurv Halloween Lavender Dream Lucia (TRADITIONS) My sky Nøtteskrike Sicilia Spettmeis St.Hans Stillits The Fairy Rose Time Travel Thursday akantus allium blåmeis fastelavn fugleinfluensa hauk humler iris kaprifol karneval lilla/burgunder marionetter meteorologi pepperkakehus (GINGERBREAD HOUSE) perlemorskyer (CLOUDS) rev riddere riddersporer solsikker stein stjerner (STARS) troll vannkopper

START/HOMEPAGE link

START/HOMEPAGE link
Just a click on this picture to scroll down from startpage. Enjoy!

DYR & FUGLER på besøk

Birds & animals visiting this garden (direct links to blogpost) ****** FLAGGSPETT Denodrocopos major og uid. hakkespett NN, KJERNEBITER Coccotbraustes coccotbraustes, SPETTMEIS Sitta europaea, BLÅMEIS Parus quaruleus, KJØTTMEIS Parus major, SKJÆRE Pica pica, RØDSTRUPE Erithacus rubecula, GULSPURV Emberiza citrinella, GRØNNFINK Carduelis cloris, BOKFINK Fringilla coelebs, PILFINK Passer montanus, DOMPAP Purrula purrula, GRØNNSISIK Carduelis spinus (= alle daglig i sesongen. Mer tilfeldig =), RINGDUE, TROST Turdus merula, STÆR Sturnus vulgaris, KRÅKE Corvus corone, LINERLE Motacilla alba, NØTTESKRIKE Garrulus glandarius, SIDENSVANS Bombicilla garullus, GRÅSISIK Carduelis flammea, LØVMEIS Parus palustris, SVALE, TREKRYPER Certhia familiaris, UGLE, TOPPMEIS Parus cristatus, STILLITS Carduelis carduelis, BJØRKEFINK Fringilla montifringilla, svart-hvit FLUESNAPPER Ficedula hypoleuca, SPURVEHAUK Accipiter nisus + NN1 og NN2 (dvs. pipp med svart-hvite loddrette felt på hodet og svart-hvite tegninger over det meste) ************** EKORN Sciurus vulgaris, MUS Apodemus, FLAGGERMUS Chiroptera (i taket, og nabo-) KATTER Felis catus.

Sjeldnere gjester = RÅDYR Capreolus capreolus, REV Vulpes vulpes septentrionalis, PINNSVIN Erinaceus europaeus, GREVLING Meles Meles!

00 ô"ô 00 Gøy at du titter innom bloggen.

Legg gjerne igjen hyggelige og inspirerende spor etter deg!
Via startsiden kan du rulle nedover hele bloggen, også før de nyeste innleggene.
Bildelenker til bloggens ca. 90 nyeste innlegg ligger i høyre kolonne, eller bruk arkivet.
Litt ovenfor, på skrå til høyre, under nederste hovedblogginnlegg i skjermbildet, er en bitteliten knapp merket "Eldre innlegg". Via den kan du rulle bakover til bloggens første innlegg, fra høsten 2010, hvis du ønsker!
Ovenfor er noen stikkord om meg og bloggen du besøker. Det skal være enkelt å finne tilbake til toppen og eldre blogginnlegg, via snarveier rundt om i bloggen, f.eks. nederst og i høyre kolonne eller via -
Min direkte adresselenke: http://gronnfrydhosmoni.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...